Головні новини

Онколог назвав популярну добавку, яка може збільшити ризик раку кишківника

  • Іван Мазур
  • 17.06.2025
  • Коментарі Вимкнено до Онколог назвав популярну добавку, яка може збільшити ризик раку кишківника

Кишківник

Регулярне вживання протеїнових коктейлів може підвищити ризик смертельного раку товстої кишки, попереджає провідний онколог.

Як повідомляє Редактор, згідно з дослідженнями, за останні 30 років кількість випадків захворювання у молодих людей у всьому світі зросла на 80%, передає Daily Mail.

Вчені припустили, що за цим явищем, ймовірно, стоїть ціла низка факторів — від зростання забруднення до зростання ожиріння та навіть невидимих частинок пластику у питній воді.

Але тепер “нездорову” одержимість протеїновими порошками також пов’язують зі збільшенням ризику раку кишківника.

Доктор Джеймс Кінросс, колоректальний хірург з Імперського коледжу Лондона, розповів виданню LadBible, що ті, хто використовує популярні добавки, можуть збільшувати ризик розвитку запалення, що спричиняє рак.

“Ці протеїнові порошки — погана новина, і вони справді шкідливі для вашого кишківника “, — заявив він.

“Коли [ваш організм] розщеплює та метаболізує білки, одним із побічних продуктів є токсини, які спричиняють запалення та рак кишківника”, — додав лікар.

За його словами, протеїнові порошки, популярні серед любителів спортзалу, “глибоко змінюють кишковий мікробом” — спільноту “дружніх” бактерій, які живуть у кишківнику, викликаючи запалення та вивільняючи токсини.

Експерти попереджають, що ці шкідливі сполуки підвищують ризик пошкодження ДНК у клітинах, що, своєю чергою, збільшує ймовірність того, що вони можуть перетворитися на ракові.

Дослідження давно показали, що дієти з високим вмістом ультраоброблених продуктів, включаючи протеїнові порошки, також можуть порушити природний баланс бактерій у кишківнику, викликають запалення, яке може спричинити низку ускладнень зі здоров’ям, включаючи рак кишківника.

З цієї причини доктор Кінросс, який лікує онкохворих понад 20 років, порадив відмовитися від протеїнового порошку та зосередитися на рослинних білках, таких як бобові, замість тваринних білків.

“Просто повністю уникайте порошкоподібних волокон… вони жахливі для вашого кишківника”, – попередив він.

Інші ультраоброблені продукти, від яких застерігає доктор Кінросс, включають оброблене червоне м’ясо, таке як бекон і шинка, які також пов’язують з раком кишківника.

“Якщо ви збираєтеся їсти червоне м’ясо, вам потрібне високоякісне червоне м’ясо”, – пояснив онколог.

“І це має бути раз на тиждень. Це справжнє задоволення”, — додав він.

Хоча самі нітрати не є канцерогенними, доктор Кінросс сказав, що вони можуть взаємодіяти з травними хімічними речовинами в організмі, створюючи сполуки, що викликають рак.

“Якщо ви можете просто замінити одну порцію червоного м’яса білою рибою або куркою, ви значно зменшите ризик раку кишківника”, – сказав він.

“Необов’язково бути веганом, щоб мати здоровий кишківник. Це точно неправда, але не варто вживати м’ясо з кожним прийомом їжі”, — зазначив лікар.

Доктор Кінросс також звинуватив компанії, які “злісно рекламують” ультраоброблені продукти, такі як тістечка, чіпси та готові страви, серед молоді, у зростанні випадків раку кишківника.

Його попередження пролунало на тлі зростаючої кількості досліджень, які виявили, що емульгатори, які зазвичай містяться в протеїнових коктейлях та ультраоброблених продуктах, можуть бути недооціненим фактором розвитку раку кишківника.

Дослідження показали, що ці добавки можуть послаблювати кишковий мікробіом, викликаючи здуття живота, зміни в кишечнику та запалення, пов’язані з раком.

Доктор Марія Абреу, президент Американської гастроентерологічної асоціації, раніше розповіла виданню Daily Mail: “Хронічне запалення призводить до раку товстої кишки, і я підозрюю, що це є вирішальним фактором у цьому новому зростанні кількості молодих людей, які хворіють на рак товстої кишки”.

Як повідомляв Редактор, 16-річний блогер після скандалу з футболістом Селезньовим зробив зізнання щодо російської мови.

Запис Онколог назвав популярну добавку, яка може збільшити ризик раку кишківника спершу з’явиться на РЕДАКТОР.